marți, 4 octombrie 2011
Ursul polar
Ursul polar isi petrece timpul deplasandu-se pe distante foarte mari in cautarea hranei preferate - focile. Ei vaneaza focile pe ghetarii formati pe perioada iernii polare, acestea petrecandu-si aici marea parte a timpului. Dat fiind ca pe perioada verii cand gheata se mai topeste vanarea focilor este mai dificila, pentru a supravietui in aceasta perioada, ursii polari consuma o cantitate foarte mare de hrana iarna, cantitate ce depaseste chiar si de 3 ori greutatea propriului corp.
Blana ce ii acopera corpul este deosebit de deasa si este formata din fire lungi. Un strat des, lanos si bun la izolarea de frig, strat format din puf, este acoperit de firele de par groase dar matasoase. Chiar daca iti vine sa crezi sau nu, blana ursului polar nu este chiar atat de alba. Vazut din apropiere firul are o culoare putin mai inchisa. Senzatia de alb imaculat este data de imaginea zapazii din jur, reflectata in firele lucioase. Daca ai avea posibilitatea sa ii analizezi corpul de la o distanta foarte mica (ceea ce nu ar fi indicat totusi), ai observa ca pe sub blana aparent alba se gaseste pielea negricioasa a corpului. Aceasta capteaza razele soarelui si prin urmare caldura soarelui, blana avand apoi practic rolul de a proteja cat mai mult acea caldura de aerul foarte rece din jur. Blana izoleaza atat de mult incat, uneori ursii se supraincalzesc, racorindu-se inotand prin apa rece. Ei sunt de altfel foarte buni inotatori. Specialistii au descoperit ca ursul polar poate inota mai multe ore continuu, pe distante de zeci de kilometri. Desi nu isi pot tine respiratia mai mult de 2 minute, ursul polar isi poate ''inchide'' narile atunci cand este sub apa.
Menu Prima Pagina Despre sampania ta preferata Inregistrare Jocuri Robby Bubble Birthday Reminder Pagini personale Articole Forum Stiri Albume Trimite mesaje prietenilor tai!!! Tickere Anunturi Director linkuri Downloads Contact
esti aici: Articole >> Animale / Plante » Curiozitati despre animale - Ursul polar
Curiozitati despre animale - Ursul polar
Unul dintre cele mai masive carnivore este ursul polar. Acesta traieste in zonele cele mai reci ale planetei, acolo unde temperaturile depasesc -30 de grade Celsius iarna, ajungand uneori la 0 grade vara. Cea mai rece zona pentru perioada iernii se gaseste in nord-estul Siberiei, temperaturile ajungand aici pana la -70 grade Celsius. Desi temperaturile par de nesuportat pentru oameni, ele sunt destul de placute pentru ursii polari, al caror corp este extrem de bine protejat de blana foarte deasa.
Ursul polar isi petrece timpul deplasandu-se pe distante foarte mari in cautarea hranei preferate - focile. Ei vaneaza focile pe ghetarii formati pe perioada iernii polare, acestea petrecandu-si aici marea parte a timpului. Dat fiind ca pe perioada verii cand gheata se mai topeste vanarea focilor este mai dificila, pentru a supravietui in aceasta perioada, ursii polari consuma o cantitate foarte mare de hrana iarna, cantitate ce depaseste chiar si de 3 ori greutatea propriului corp.
Blana ce ii acopera corpul este deosebit de deasa si este formata din fire lungi. Un strat des, lanos si bun la izolarea de frig, strat format din puf, este acoperit de firele de par groase dar matasoase. Chiar daca iti vine sa crezi sau nu, blana ursului polar nu este chiar atat de alba. Vazut din apropiere firul are o culoare putin mai inchisa. Senzatia de alb imaculat este data de imaginea zapazii din jur, reflectata in firele lucioase. Daca ai avea posibilitatea sa ii analizezi corpul de la o distanta foarte mica (ceea ce nu ar fi indicat totusi), ai observa ca pe sub blana aparent alba se gaseste pielea negricioasa a corpului. Aceasta capteaza razele soarelui si prin urmare caldura soarelui, blana avand apoi practic rolul de a proteja cat mai mult acea caldura de aerul foarte rece din jur. Blana izoleaza atat de mult incat, uneori ursii se supraincalzesc, racorindu-se inotand prin apa rece. Ei sunt de altfel foarte buni inotatori. Specialistii au descoperit ca ursul polar poate inota mai multe ore continuu, pe distante de zeci de kilometri. Desi nu isi pot tine respiratia mai mult de 2 minute, ursul polar isi poate ''inchide'' narile atunci cand este sub apa
Bancuri cu Bula
Bula lipsise 3 saptamani de la scoala. Cand vine bula inapoi la scoala il intreaba profa:
-Bula de ce ai lipsit prima saptamana?
-Pai i-a cazut mamei o caramida in cap si trebuia sa o inmormantam!
-Bine, dar in a doua saptamana?
-I-a cazut lui tata o caramida in cap si trebuia sa il ingropam!
-Dar in a treia saptamana?
-I-a cazut bunicii o caramida in si a trebuit sa o inmormantam!
-Si tu Bula unde erai?
-Pe acoperis aruncam caramizi!
Bula in prima zi de scoala este intrebat de invatatoare:
- Bula, maica-ta unde lucreaza?
- Mama e gladiatoare!
- Cum mai Bula, gladiatorii nu mai exista de mult si erau barbati!
- Dar taica-tau unde lucreaza?
- E procuror!
- Cum asa?
- Pai cum sa va spun, mama vinde gladiole si tata este cel care i le procura.
Era odata Bula in clasa I, in prima zi de scoala!Doamna invatatoare dorind sa-i aseze in banci,ii intreaba pe fiecare:
-Ionut tatal tau ce este?
-Tatal meu e primar!
-Ooo! treci in prima banca!
-Vasile tatal tau ce este?
-Tatal meu e om de afaceri!
-Bravo,treci langa Ionut in prima banca!
-Bula dar tatal tau ce este?
-Tatal meu?! este sef la peste 500 de oameni!
-Vai de mine Bula, cum asa?!!!…dar ce face?
-Tunde iarba-n cimitir!
sâmbătă, 1 octombrie 2011
Apa
Apa este un lichid inodor, insipid si incolor, de cele mai multe ori, sau usor albastrui sau chiar verzui in straturi groase. Apa este o substanta absolut indispensabila vietii, indiferent de forma acesteia, fiind unul dintre cei mai universali solventi. Apa este un compus chimic al hidrogenului si al oxigenului, avand formula chimica bruta H2O. Apa este una din substantele cele mai raspandite pe planeta Pamant, formand unul din invelisurile acesteia, hidrosfera.
Pe Pamant, apa exista in multe forme, in cele mai variate locuri. Sub forma de apa sarata exista in oceane si mari. Sub forma de apa dulce in stare solida, apa se gaseste in calotele polare, ghetari, aisberguri, zapada, dar si ca precipitatii solide, sau ninsoare. Sub forma de apa dulce lichida, apa se gaseste in ape curgatoare, statatoare, precipitatii lichide, ploi, si ape freatice sau subterane. In atmosfera, apa se gaseste sub forma gazoasa alcatuind norii sau fin difuzata in aer determinand umiditatea acestuia. Considerand intreaga planeta, apa se gaseste continuu in miscare si transformare, evaporarea si condensarea, respectiv solidificarea si topirea alternand mereu. Aceasta perpetua miscare a apei se numeste ciclul apei si constituie obiectul de studiu al meteorologiei si al hidrologiei. Apa se gaseseste sub diverse forme in natura: vapori de apa si nori in atmosfera, valuri si aisberguri in oceane, ghetari la latitudini mici sau altitudini mari, acvifere sub pamant, rauri sau lacuri. Circuitul apei in natura este fenomenul prin care apa este transferata dintr-o forma intr-alta, prin evaporare, precipitatii si scurgeri de suprafata…
Poluarea
Cele mai des intalnite forme de poluare sunt: poluarea apei, poluarea solului, poluarea aerului (atmosferica). Aceste elemente de baza vietii omenesti se pare ca sunt si cele mai afectate de actiunile iresponsabile ale fiintei omenesti.Solul, ca si aerul si apa este un factor de mediu cu influenta deosebita asupra sanatatii. De calitatea solului depinde formarea si protectia surselor de apa, atat a celei de suprafata cat mai ales a celei subterane.
Apa este un factor de mediu indispensabil vietii. Ea indeplineste in organism multiple functii, fara apa toate reactiile biologice devenind imposibile. Lipsa de apa sau consumul de apa poluata are multiple consecinte negative asupra omului si sanatatii sale.
Poluarea reprezinta modificarea componentelor naturale prin prezenta unor componente straine, numite poluanti, ca urmare a activitatii omului, si care provoaca prin natura lor, prin concentratia in care se gasesc si prin timpul cat actioneaza, efecte nocive asupra sanatatii, creeaza disconfort sau impiedica folosirea unor componente ale mediului esentiale vietii. (Conferinta Mondiala a O.N.U., Stockholm, 1972)
Din cuprinsul definitiei se poate constata clar ca cea mai mare responsabilitate pentru poluarea mediului o poarta omul, poluarea fiind consecinta activitatii mai ales social – economice a acestuia.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)